image/svg+xml
image/svg+xml

Deniz ve Liman İşletmeciliği

Eğitim-öğretim Bartın İli Kurucaşile ilçesinde yapılmaktadır.

Bölüm
 Hakkında

Ülkemiz; Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu arasında doğal bir köprü konumunda olup, üç tarafı denizlerle çevrilidir. Karadeniz’e sahili bulunan ülkelerin dünya ile bağlantısını sağlayan bir su yoluna (Türk Boğazları) sahip olan stratejik öneme sahip bir konumda bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağda deniz ulaşımı, en güvenli ulaştırma biçimi, çevre dostu ve en düşük maliyetli ulaştırma şekli olması nedeniyle tüm dünyada en fazla tercih edilen ulaştırma biçimidir. Deniz ve Liman İşletmeciliği Programının amacı, uluslararası ticaretin en büyük kısmını deniz yolları ile gerçekleştirmekte olan ülkemizde deniz taşımacılığı ve limancılık alanlarında uzmanlaşmış nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı karşılamaktır. Program, öğrencilere temel denizcilik bilgisi ve liman işletmeciliği konusunda hem teorik hem de uygulamalı bir eğitim sağlamaktadır. Ülkemizde uzun yıllardır faaliyette bulunan köklü devlet limanlarının yanısıra yeni atılımlarda bulunan ve büyümekte olan özel limanların ihtiyaç duyduğu denizcilik ve limancılık bilgisi ile donatılmış uzmanlar yetiştirmektedir.


Bölümün Amacı

Deniz ve Liman İşletmeciliği Programının amacı, denizcilik işletmelerine ara insan gücü ve orta düzey yönetici yetiştirmektir. Bu programdan mezun olan öğrenciler denizcilik sektörünün işletme kısımlarında görev alabilecek yeterlilikte olmaktadırlar.


Kabul Şartları

Aday öğrenciler lise diploması ile YKS sınavından aldıkları puanla ÖSYM tarafından yerleştirilir.


Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

 

Üst Kademeye Geçiş

Deniz ve Liman İşletmeciliği Programından mezun öğrenciler DGS sınavıyla bir üst kademeye (Lisans Programına) geçebilir ya da AÖF kanalıyla da Lisans tamamlayabilir. DGS sınavıyla mezun olan öğrencilerin geçebileceği programlar şunlardır: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği , Denizcilik İşletmeleri Yönetimi,  İşletme, Lojistik Yönetimi, Uluslararası İşletme Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik


İstihdam Olanakları

Deniz ve liman işletmeciliği Programından mezun olan öğrenciler Liman işletmelerinde, Liman başkanlığında, Gemi acentelerinde, Marinalarda, Denizcilik İşletmelerinde, Deniz lojistik firmalarında, çalışma imkanına sahiptir.Ayrıca gemilerde sınırlı vardiya zabiti ehliyeti ile çalışabilirler.

 

Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her yarıyılda en az bir ara sınav, yarıyıl sonu (final) sınavına tabi tutulurlar. Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarının ağırlığı ile yarıyıl sonu (final) sınavının ağırlığının her biri %40’tan az ve %60’dan fazla olamaz.


Bölüm Başkanı ve Bologna Koordinatörü

Öğr.Gör. Ufuk Yakup ÇALIŞKAN

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar Bartın Üniversitesi Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır. Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, herhangi bir dersten; FF, FD harfi olmayan ve GNO’su 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği krediyi sağlayan ve iş yeri staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.

 

Öğretim Programının Yapısı

Deniz ve Liman İşletmeciliği Programının amacı, uluslararası ticaretin en büyük kısmını deniz yolları ile gerçekleştirmekte olan ülkemizde deniz taşımacılığı ve limancılık alanlarında uzmanlaşmış nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı karşılamaktır. Bu programdan mezun olan öğrencilerin mesleki açıdan kendini geliştirmesi, alanında yenilikleri takip etmesi ve etkili iletişim kurma becerilerini geliştirmesi beklenmektedir. Ülkemizde uzun yıllardır faaliyette bulunan köklü devlet limanlarının yanısıra yeni atılımlarda bulunan ve büyümekte olan özel limanların ihtiyaç duyduğu denizcilik ve limancılık bilgisi ile donatılmış uzmanlar yetiştirmektedir.