image/svg+xml
image/svg+xml

Marina ve Yat İşletmeciliği

Eğitim-öğretim Bartın İli Kurucaşile ilçesinde yapılmaktadır.

Bölüm Hakkında

Günümüzde turizm sektörünün önemli bir dalı olan deniz turizmi, ülkemizin denizle olan ilişkisi ve artan potansiyeliyle gün geçtikçe daha büyük bir ilgi yaratmakta ve turizm gelirlerinde artan bir pay elde etmektedir. Türk limanlarına kayıtlı özel ve ticari yatların ve marinaların sayılarının ve kapasitelerinin artışı ve yabancı bayraklı yatların Türkiye kıyılarına artan ilgisi beraberinde sektörde çalışan personelin sadece niceliksel değil niteliksel olarak da bir gelişme beklentisini de beraberinde getirmiştir. Deniz turizmini, yat yatırımı ve işletmeciliği, yat limanı ve marina işletmeciliği, kruvazör turizmi ve feribot işletmeciliği, su sporları ve dalış turizmi işletmeciliği şeklinde özetlemek mümkündür. Sektörün bu yönlerde gelişmesi sadece yatırımcıların mevcut düzenlemelerle önünün açılması değil sektörde çalışacak personelin yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Mevcut düzenlemeyle, ön lisans düzeyinde, Ağırlama Hizmetleri programı olarak belirlenen programların müfredatlarında ender olarak bir dersle veya dersin bir bölümü olarak anlatılmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere sektörde çalışacak personelin sektöre yönelik bir eğitimden geçmesi sektörü tanıyan sektörde karşılaşabileceği sorunları çözebilecek donanımda olması bir zorunluluktur. Marina ve Yat İşletmeciliği Programının amacı, yat kaptanları (499 GRT), yat personeli, yat turizm firmalarında çalışacak idari personeli, marinalarda çalışacak büro elamanlarını ve teknik personelin yetiştirilmesidir.

Bölümün Amacı

Marina ve Yat işletmeciliği programının amacı, yat kaptanları (499 GRT), yat personeli, yat turizm firmalarında çalışacak idari personeli, marinalarda çalışacak büro elamanlarını ve teknik personelin yetiştirilmesidir.


Kabul Şartları
Aday öğrenciler lise diploması ile YKS sınavından aldıkları puanla ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

 

Üst Kademeye Geçiş

Marina ve Yat işletmeciliği Programından mezun öğrenciler DGS sınavıyla bir üst kademe (Lisans Programına) geçebilir ya da AÖF kanalıyla da Lisans tamamlayabilir. DGS sınavıyla mezun olan öğrencilerin geçebileceği programlar şunlardır; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, İşletme,  Lojistik Yönetimi, Uluslararası İşletme Yönetimi.


İstihdam Olanakları

Program mezunları geniş iş olanaklarına sahiptirler. Denizcilik ve turizm sektöründe, özel ya da kamuya ait işletmelerde iş imkanı bulabilmektedirler. Bu iş imkanlarından bazıları şunlardır. Marinaların ön büro, işletme ve teknik hizmet bölümlerinde, turizm bölgelerinde yat işletmeciliği yapan firmalarda yönetici olarak, deniz turizmi alanında faaliyet gösteren acentalarda, Program mezunları deniz turizmi alanında faaliyet gösteren acentalar kurabilmektedir. Yat satış firmalarında ve yat donanım malzemeleri ve su sporları malzemeleri satan firmaların satış departmanlarında, su sporları sektöründe faaliyet gösteren firmalarda organizatör olarak çalışabilmektedirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her yarıyılda en az bir ara sınav, yarıyıl sonu (final) sınavına tabi tutulurlar. Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarının ağırlığı ile yarıyıl sonu (final) sınavının ağırlığının her biri %40’tan az ve %60’dan fazla olamaz.


Bölüm Başkanı ve Bologna Koordinatörü

Öğr.Gör. Ufuk Yakup ÇALIŞKAN

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar Bartın Üniversitesi Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır. Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, herhangi bir dersten; FF, FD harfi olmayan ve GNO’su 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği krediyi sağlayan ve iş yeri staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.

 

Öğretim Programının Yapısı

Marina ve Yat İşletmeciliği Programının amacı, yat kaptanları (499 GRT), yat personeli, yat turizm firmalarında çalışacak idari personeli, marinalarda çalışacak büro elamanlarını ve teknik personelin yetiştirilmesidir. Bu programdan mezun olan öğrencilerin mesleki açıdan kendini geliştirmesi, alanında yenilikleri takip etmesi ve etkili iletişim kurma becerilerini geliştirmesi beklenmektedir. Deniz turizmi alanında çalışacak personelin sektöre yönelik bir eğitimden geçmesi, sektörü tanıyan, sektörde karşılaşabileceği sorunları çözebilecek donanıma sahip uzmanlar yetiştirmektir.