image/svg+xml
image/svg+xml

Gemi Adamı sağlık raporu almak

Gemi adamı sağlık raporu gemilerde çalışmak isteyen, halihazırda gemilerde çalışan tüm gemi adamları ve amatör denizciler için gerekli belgelerden biridir. Gemi adamı sağlık raporunu ilk defa alacak kişilerin gemide çalışmaya elverişli olduğu bu belge ile tespit edilir ve sonrasında 2 yılda bir yenileme işlemi yapılarak sağlık durumunu koruduğu, herhangi bir hastalığı ve çalışmaya engeli olmadığı tespit edilir.


Gemi Adamı Sağlık Raporu Almak

Gemi adamı sağlık raporu denizde çalışan gemi adamları ve gemi adamı adaylarının gemilerde çalışmak için almak zorunda oldukları bir rapordur. Ayrıca gemi adamı yetiştirmek için eğitim veren okullara girmek içinde gemi adamı sağlık raporu almak gerekmektedir.

Sağlık raporu almak tahmin edildiği kadar zor bir iş olmayıp çok ciddi bir rahatsızlığı olmayan kişiler tarafından profesyonel olarak özellikle bu konuda uzmanlaşmış tıp merkezlerinde 1 gün içerisinde alınabilmektedir.


Gemi Adamı sağlık raporunu almaya engel olan başlıkları söyle sıralayabiliriz

       Madde Bağlımlılığı, Akıl ve Ruh hastalıkları

       Sinir Sitemi bozuklukları

       Kan Hastalıkları (aids vs)

       İskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar

       Uzun seyirli bulaşıcı hastalıklar

       Duyu Organlarında Önemli Fonksiyon Kayıpları

 

Yuklarıdaki maddelerden bir ya da daha fazlası tespit edilen adaylara gemi adamı sağlık raporu verilmez ve denizde çalışmalarına müsaade edilmez.

Burada yer alan 6ncı madde göz bozukluklarını çağrıştırdığı için meraklı sorulara sebebiyet vermektedir fakat ilave madde de açıkça belirtilmektedir ki, gözlük ve/veya lens kullanımı ile düzeltilebilen görüş bozuklukları gemi adamı sağlık raporu almaya engel değildir.

Uzağı gözlüklü bir şekilde 20 üzerinden 16 yani 16/20 görebilen güverte sınıfı ve 11/20 görebilen makina tayfa sınıfı bu belgeyi almayı hakeder.

Yakın görme ise gözlüklü/lensli şekilde tam olmalıdır.

Gemide görevi başında gözlük/kontank lens kullanmak ve gemide yeterli sayıda yedeğini bulundurmak şartıyla gemilerde çalışmanızda ya da okullara kayıt yaptırmanızda hiç bir sıkıntı yoktur.

 

Gemi Adamı Sağlık Raporu Ücreti

Gemi Adamı Sağlık Raporu için devlet tarafından talep edilen herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Yalnız söz konusu raporu elde edebilmek için muayene olmanız gerekmektedir.

Yetkili kurum ve kuruluşlar listesi mevcut olup devlet hastanelerinde söz konusu muayene için ücret talep edilmezken, özel hastaneler ve yetkili tıp merkezlerinde ücretler 2017 yılı itibariyle 150-500 lira arasında değişir.

Bu tutar muayenenin periyodik ve genel olmasına göre farklılık göstermektedir.


Gemi Adamı Sağlık Raporu İçin Gerekli Evraklar

Malum ülkemizde her resmi işlem için düzinelerce evrak istenmektedir. Gemi Adamı Sağlık Raporu için bu işlem teknolojinin nimetleri ile biraz olsun aşılmış durumda. Şimdilik hastane muayenesi için Nüfus Cüzdanınız ve 4 adet fotoğraf yeterli.

Hastane (yetkili sağlık kuruluşu) muayenesinden sonra alacağınız Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu (Ek-3 olarak geçer) ve yapılan tetkik ve raporların tamamı ile birlikte 30 gün içinde en yakın Gemi Adamları Sağlık Merkezine” giderek gemide çalışmanızı sağlayacak 2 yıl geçerli (özel durumlarda 1 yıl da olabiliyor (şeker hastalığı, hepatit B vs)) Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek-13 olarak bilinir) için başvurmanız gerekmektedir.

30 gün içinde getirilmeyen raporlar maalesef geçersiz sayılıyor.

Gemi Adamları Sağlık Merkezine gittiğinizde hastaneden (yetkili sağlık kuruluşu) aldığınız tüm belgeleri orada bulunan hekime vererek bilgilerinizin sisteme kaydolmasını sağlarsınız. Son olarak sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve sisteme kaydedilen tüm bilgileriniz sonucunda gemide çalışmanızı sağlayacak aşağıdaki belgeyi size teslim eder.

Bu belgeyi şirketlere iş başvurularına giderken, limandaki işlerinizde, gemiye katılırken sürekli yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Gemiye katıldıktan sonra gemide yetkili kişiye (Genellikle II.Zabit) teslim eder, gemiden ayrılırken tekrar teslim alırsınız.


Gemi Adamı Sağlık Raporu Yenileme

Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi yetkili sağlık kuruluşunun vermiş olduğu Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu sonuçlarına istinaden iki yıl yada daha kısa süreli (1 yıl) olarak belirtilebilir. Rapor 2 yıldan daha kısa süreli verilmişse nedeni açıkça belirtilir. (Genellikle ileri derecede diyabet (şeker hastası) ve hepatit B için 1 yıl veriliyor).

Gemi Adamı sağlık raporunuzu geçerlilik süresi bittikten sonraki 6 ay içerisinde yenileme yapılması gerekmektedir. Aksi durumda periyodik muayene yerine genel muayene görmeniz gerekecektir.

Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek-13) geçerlilik süresi biten gemi adamları periyodik sağlık muayenesi için şahsen Gemi Adamları Sağlık Merkezine başvurmalıdır. Doktor tarafından kişinin sistemden kontrolü yapıldıktan sonra sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve doktor tarafından Hastanede (yetkili sağlık kuruluşu) muayene yapılması için bir çeşit sevk belgesi düzenlenir. (Gemiadamı Periyodik Sağlık Muayenesi İçin Tetkik ve Tahlil Talep Formu). Sağlık kuruluşunda gerekli muyaneleri göre gemi adamı 10 iş günü içerisinde tekrar Gemi Adamları Sağlık Merkezine gelir ve Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek-13) yenilenir.


Periyodik ve Genel Muayene

İlk defa Gemi Adamı Sağlık Raporu alınacağı zaman yapılan muayeneye Genel Muayene adı verilir. Genel Muayene sonrası alınan “Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek-13) geçerlilik süresi normal şartlarda iki senedir.

İki senelik geçerlilik süresi sonrasında yenilemek için gerekli muayeneye ise Periyodik Muayene adı verilir. Onun da süresi 2 yıldır.

Üç defa “periyodik muayene”den geçen gemi adamının dördüncü muayenesi “genel muayene” olmak zorundadır.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Genel Muayenede yapılan tetkikler:Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Üre, Kreatinin, Antiv Hiv (aids), Anti Hcv, HBs Ag, Karaciğer Enzim, İdrarda madde bağımlılığı testleri.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Periyodik Muayenede yapılan tetkikler: Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Antiv Hiv (aids)



Gemi Adamı Sağlık Raporu Merkezleri için
Tıklayınız.

https://www.hssgm.gov.tr/GemiadamiSaglikIslemleri