image/svg+xml
image/svg+xml

Uzun Dönem Deniz Stajı (Kaptanlık Stajı)


AÇIK
DENİZ STAJI HAKKINDA


Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği

Sınırlı vardiya zabiti

MADDE 7-
(1) Sınırlı vardiya zabiti olmak için müracaat edenlerden asgari ROC yeterlik belgesine sahip olmak ve en az ortaöğretim mezunu olmak koşulu ile; b) Sözleşmede öngörülen A-II/3 Kısmı ile uyumlu müfredat programına uygun eğitim veren en az ortaöğretim düzeyinde yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından mezun olmak ve en az altı ayı liman seferi dışında olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamak veya, d) 149 GT veya üzeri yat kaptanı yeterliğiyle tam boyu on beş metre ve üzerinde olan ticari yatlarda, ilkel yapılı ahşap gemilerde, yolcu motorlarında veya gezinti (tenezzüh) teknelerinde toplam 36 ay süreyle çalıştığını belgelemek ve Sözleşmede öngörülen A-II/3 Kısmı ile uyumlu müfredat programına uygun eğitimi yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında tamamlamak, şartlarından birini yerine getiren ve Eğitim Yönergesinde belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar, sınırlı vardiya zabiti yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Yat sınıfı gemiadamları yeterlik şartları

MADDE 26- (2) 499 GT yat kaptanı yeterliği almak için müracaat edenlerden en az ortaöğretim mezunu olup ROC yeterlik veya kısa mesafe telsiz operatörü (KMT) belgesine sahip olmak koşulu ile; a) Sözleşmede öngörülen A-II/3 ya da A-II/1 Kısımları ile uyumlu müfredat programlarını içeren eğitimi yetkilendirilmiş örgün eğitim kurumlarında almak ve tam boyu on beş metre ve üzerinde olan ticari yatlarda, ilkel yapılı ahşap gemilerde, yolcu motorlarında veya gezinti (tenezzüh) teknelerinde stajyer olarak toplam üç ay deniz eğitimini tamamlamak ve Eğitim Yönergesinde belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar 499 GT yat kaptanı yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi

İngilizce başarı esasları

MADDE 88- (7) Yeterliğin gerektirdiği dil puanını sağlayamayanlar “Kabotaj seferiyle” sınırlandırılarak belgelendirilebilir. Uygun yönetim, işletim veya sınırlı işletim düzeyinde olması koşuluyla, daha düşük yeterlik karşılığı dil puanı gereklerini sağlayanlar talepleri halinde gerekli dil puanı gereklerini sağlayana kadar bu alt düzey yeterlikler için belgelendirilebilirler.

Staj defterleri olduğu gibi çıktı alınmalıdır. Açıklamalar nasıl doldurulacağını anlatmaktadır. Görevlere göre yapılmalıdır. Yapılan görevin ardından sorumlu kaptana görevler kısmı ve görevin bulunduğu sayfa onaylatılmalıdır.

Staj sonunda okulumuza staj komisyonuna teslim edilmesi gereken evraklar:

  1. Açık Deniz Staj Defteri (özenle doldurulmuş, tek sayfaya basılmış, resimli örnekli, tam spiralli, ciltli ve açıklamalara uygun imzaları eksiksiz olmalı)
  2. Açık Deniz Staj Değerlendirme Formu (üzerinde tekne/geminin kaşesi ve sorumlu kaptanın imzası bulunmalı, aşağıdaki linkten indirilip kaptana zarf içinde teslim edilmeli, kapalı zarf içinde komisyona teslim edilmeli)
  3. Deniz Hizmet Belgesi (üzerinde şirket kaşesi ve sorumlu personelin imzası bulunmalı) 
  4. Gemi Sicili (güncel ve yönetmeliğe uygun) 
  5. Denize Elverişlilik Belgesi (güncel ve yönetmeliğe uygun) 
  6. Gemiadamı Cüzdan Fotokopisi (güncel ve yönetmeliğe uygun) 
  7. Sosyal Güvenlik Kurumu Tescil ve Hizmet Dökümü (Türk bayraklı teknelerde stajını yapanlar için en az 90, gemilerde yapanlar için 365 gün gemici veya güverte stajyeri olarak işlenmiş olan hizmet dökümü) 
  8. Yabancı bayraklı gemilerde çalışanlar için gümrük giriş çıkışları gösteren pasaport fotokopileri, onaylı katılış belgesi ve e-devletten alınan yurda giriş çıkış belgesi (yabancı bayraklı gemilerde stajını yapan öğrencilerin hizmet hesabı ilgili mevzuata göre yapılır - yabancı bayraklı teknelerde öğrenciler staj yapamaz)
  9. Transitlog, Seyir İzin Belgesi, Crew List, Liman Seyrinde Çalışan Tekne Belgesi gibi belgelerden hangisi uygunsa her ay için en az 1 adet (tekne liman içinde çalışan Türk bayraklı tekne ise 1 tane de yeterli olmakta)
  10. Pasaportun Fotokopisi
  11. 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  12. Teknede Çalışırken Çekilmiş 10 Adet Fotoğraf Çıktısı

Not:Staj defteri indirildikten sonra çıktı alınıp spiralli şekilde yaptırılması gerekmektedir. Staj Defteri staj onay kabul gününde Bartın Meslek Yüksekokulu Kurucaşile yerleşkesinde  staj komisyonuna  sunulur.Staj onayı kabul günü Staj Komisyonu tarafından belirlenerek, öğrencilere duyuru yoluyla ilan edilen, yılın mart-haziran-eylül ve aralık aylarının son haftası çarşamba günü staj komisyonu Liman başkanlığı ile koordineli bir şekilde toplanır. Bu günlerde tatil veya çeşitli sebeplerle komisyonun toplanamaması durumunda takip eden haftanın çarşamba günü komisyon toplanacaktır. Bu belirtilen günler haricinde, staj komisyonunun toplanması ve/veya staj onay işlemlerini gerçekleştirmesi, öğrenciler ve/veya herhangi bir kurum yetkilisi tarafından talep edilemez. Staj Komisyonu, belirlenen günler dışında, staj onay ve kabul işlemlerini gerçekleştirme hakkını saklı tutar.

YAT KAPTANLIĞI STAJ DEFTERİ

SINIRLI VARDİYA ZABİTLİĞİ STAJ DEFTERİ

    Staj Değerlendirme Formu